Co to jest filtr odwróconej osmozy?

Wraz z rozwojem innowacyjnych technologii, producenci prześcigają się w opracowywaniu coraz to nowszych, a przede wszystkim lepszych metod wytwarzania wysokiej jakości wody pitnej.

Filtry odwróconej osmozy, to rozwiązanie, które z powodzeniem stosowane jest w wielu obiektach na całym świecie. Rewolucyjna technika umożliwia odzyskiwanie wody słodkiej do picia, ale nie tylko. Ciecz spełnia nawet najbardziej wygórowane wymagania dotyczące H2O oraz jej czystości. Dlatego więc stosowana jest również w wielu procesach technologicznych.

 

Co to jest filtr odwróconej osmozy?

Technologia, która odkryta została w latach 50. w Stanach Zjednoczonych, polega na przejściu wody z roztworu o mniejszym stężeniu cząsteczek do roztworu o stężeniu większym. Początkowo wykorzystywana do odsalania wody morskiej, na podobnych zasadach działa również w warunkach naturalnych. Zjawisko występuje praktycznie u wszystkich organizmów żywych. W naturze spotykamy wiele materiałów, które przepuszczają płyny selektywnie, tzn. w jednym kierunku. Dlaczego więc filtr odwróconej osmozy? Ponieważ przebieg zjawiska może zachodzić w drugą stronę. W rezultacie wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w cieczy zostają usunięte.

 

Filtr odwróconej osmozy – zastosowanie

Nowoczesna technologia wykorzystywana jest przez wiele przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji wody w butelkach, ale nie tylko. Jest to metoda, która pozwala wyeliminować ponad 95% wszystkich substancji rozpuszczonych w wodzie, 99% chloru, a także co najmniej 90% wszystkich substancji organicznych i bakterii. Dlatego właśnie powszechnie używana jest w wielu branżach przemysłu, np. spożywczym, papierniczym czy galwanicznym.

 

 

Dlaczego warto wybrać filtr odwróconej osmozy?

Pozbawienie wody zanieczyszczeń niesie za sobą cały szereg korzyści. Przede wszystkim eliminuje problem z osadami, życiem biologicznym oraz odkładaniem się kamienia. W rezultacie, przefiltrowana ciecz z powodzeniem używana może być do mycia trudnych powierzchni (nie zostawia smug i nalotu), zraszania, produkcji przejrzystych kostek lodu oraz przygotowywania potraw. Dzięki pozbywaniu się chloru jest to również świetne rozwiązanie dla osób ze skłonnościami do alergii.

0
Feed

Zostaw komentarz